zondag 15 juni 2014

Top-water fun


Halverwege vorige week  heel vroeg aan de waterkant, iets over half 5 vloog mijn plug al in het water. Deze vroege uurtjes blijven voor mij iets magisch hebben, en zeker met de weersomstandigheden van die ochtend, helder  en bladstil. Een prachtige atmosfeer met in de verte de gloed van de naderende zonsopkomst. De Oosterschelde lag er bij als de bekende spiegel, en dat deed me wel even met de wenkbrauwen fronsen, immers, als het zo stil is dan beloofd dat meestal niet heel veel goeds, maar goed, je moet het nemen zoals het is. Maar, het tegendeel bleek waar, het zou een werkelijk fantastische oppervlakte visserij worden, echt genieten van de bovenste plank.



In eerste instantie was er overigens niets wat een succesvolle sessie zou doen vermoeden; na ruim een uur gooien met diverse plugjes nog geen kolkje of wat dan ook gezien. Omdat het zo stil was, hoofdzakelijk met kleine oppervlakteplugjes gevist, die overigens ondanks hun lichte gewicht prima ver weg te zetten zijn met mijn Yamaga Blanks Ballistick. Maar op een gegeven moment dan toch ‘bam’ in een keer een baars vol op de plug, die direct de molenslip van mijn Shimano Vanquish zijn werk liet doen. Even later kwam een baars die net de 50cm aantikte aan de kant. Na de foto de baars uiteraard weer retour Oosterschelde, en wat toen volgde was werkelijk geweldig. Zo’n beetje om de 4 a 5 worpen, met soms een wat langere ‘pauze’, een aanval op de plug, en dat gedurende zo’n klein uurtje. Er zaten diverse kleinere baarzen bij, maar ook een paar mooie vissen van 45 tot 50cm.



Zoals gezegd, hoofdzakelijk gevist met kleinere plugjes, en de ‘vangers’ van deze sessie waren een 2-tal plugjes uit de stal van Megabass. Zowel de Dog-x als de Dog-x Jr wisten de baarzen te verleiden tot een aanval. Uiteraard ook de nodige missers, maar niet heel veel gemist, de baarzen waren bijzonder agressief, weinig kolken en schijnaanvallen; de meesten knalden in een keer vol op de plug.




Het was een memorabele zeebaarsochtend, schitterende oppervlaktevisserij, met een mooi aantal vissen die konden worden geland. Een sessie die absoluut naar meer smaakt, maar dat is helaas vandaag de dag zo eenvoudig niet meer, maar goed, deze kan in ieder geval worden bijgeschreven.