woensdag 25 februari 2015

Tackle House Vulture

Ik ben een groot liefhebber van goed en ver werpende oppervlakte pluggen. Een voorbeeld hiervan is de Ima Skimmer, een wat mij betreft bewezen oppervlakte plug die al jaren in mijn persoonlijke top 3 staat, een plug met grote vangkracht die zich precies en ver weg laat zetten. Maar ook de Skimmer heeft natuurlijk zijn grenzen, en soms ligt dat oesterbankje waar je met je plug over heen wil vissen net buiten werp bereik. Om dat dan toch te bereiken, kom je vaak uit bij een stuk grotere en zwaardere pluggen, maar met name bij erg rustig weer werkt dat nou eenmaal niet altijd. 


In de winter van 2013-2014, werd mijn aandacht getrokken door een nieuwe oppervlakte plug van Tackle House. De Vulture, uit de eveneens nieuwe Resistance serie. Met 12cm en 20 gram nou niet echt een kleine plug, maar met name de lange slanke vormgeving sprak me aan, en derhalve besloten om die plug maar eens aan te schaffen en uit te proberen.


Zoals gezegd, de Vulture is onderdeel van de Resistance serie van Tackle House, en deze resistance, oftewel weerstand, wordt veroorzaakt door een klein driehoekig vinnetje welke zich direct voor de buik dreg van de plug bevindt. Dit vinnetje, met een afgeplatte voorzijde,  is direct het meest in het oog springende detail van de plug. De afgeplatte voorkant van het vinnetje is geplaatst in de zwemrichting van de plug, en zorgt voor weerstand en extra beroering van het water bij iedere tik met de hengeltop tijdens het walk-the-dog binnen vissen. De Vulture is een echte stickbait; door de 2 kogels in de staart van de plug staat die loodrecht in het water als de plug niet beweegt, en heeft naast een rollende actie tevens een sterke op en neer gaande beweging. De kogels zorgen voor een bescheiden geluid met relatief lage toon. De plug is uitermate stabiel, ook bij een fikse golfslag en stroming blijft het zwem karakter van de plug onaangetast.


De werpeigenschappen zijn ronduit uitmuntend, de slanke vorm i.c.m. de 20 gram zorgen voor ongekende werp afstanden. En ook met ongunstige harde wind blijft de plug ver werpen. Maar ja, werpen is een, of er ook een baars mee te vangen is, is natuurlijk nog belangrijker. Ik heb de plug diverse malen ingezet in het afgelopen seizoen, en met de tijd groeide mijn vertrouwen in deze plug. Ik moet er wel bij zeggen dat ik de plug wat minder geschikt vind voor erg stille omstandigheden, dat vinnetje veroorzaakt m.i. net iets teveel tumult onder water bij bladstil weer en weinig stroming. Ik heb de plug dan ook met name gebruikt als er een lekker briesje stond en/of bij harde stroming. Grote baarzen heb ik er nog niet mee weten te vangen, maar wel diverse exemplaren van zo rond de 40cm. Maar wat niet is kan nog komen, en deze plug zal dan ook regelmatig in mijn tas te vinden zijn. Het is wat mij betreft een prima alternatief als je de plug net even een metertje of 10 a 15 verder weg wil zetten.