donderdag 28 juli 2016

Onverminderd veel kleine zeebaarzen in de Oosterschelde

Het is hartje zomer en we zitten midden in het zeebaars seizoen. Een seizoen wat -voor wat betreft de diverse Oosterschelde kant stekken- tot dusver vooral wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van veel kleinere zeebaarzen, zo tot zo’n 35-40cm. De trend van vorig jaar lijkt zich hiermee voort te zetten.


Vooral met (kleine) duikende pluggen kunnen regelmatig aantallen van boven de 10 baarzen(jes) per sessie worden bereikt. Met oppervlakte pluggen heb je dan wel veel meer spektakel, maar ook typisch meer missers; maar ook de met oppervlakte pluggen heb ik inmiddels al diverse keren dit aantal overschreden. En de relatief vele missers bij deze geweldige manier van vissen nemen we dan maar op de koop toe. Inmiddels heb ik dit jaar al weer vele stekken uitgeprobeerd, en op al die stekken scholenbaarzen gevangen; het lijkt er op dat simpelweg veel van deze kleinere baarzen de Oosterschelde bevolken.


 

Zo af en toe komt er een baars van zo’n 45-50cm tussen door, maar vaak maar een enkeling, zoals de baars van krap 50cm op de onderste foto. Tijdens deze zondagavond sessie werden 7 vissen gevangen, naast deze baars een 6-tal van zo’n 25 tot 35cm. Vissen met niet al te zwaar materiaal is het devies, zodat de beleving van  de –vaak bijzonder felle- aanbeet en dril van kleinere baarsjes ook leuk blijft. En verder uiteraard genieten van die prachtige zomeravonden aan de Oosterschelde; al hoop ik toch dat met het vorderen van het seizoen ook de wat grotere baarzen met enige regelmaat gevangen kunnen gaan worden.