vrijdag 19 augustus 2016

Strand baarzen

Eerder deze week de Oosterschelde dijken eens een keertje verruild voor het strand van de Oosterschelde monding. Gewapend met met softbaits en pluggen in alle vroegte samen met Charles vertrokken, en om 6 uur stonden we aan het strand. Een rustige wind uit de Oosthoek, niet ideaal wellicht, maar goed, je moet het nemen zoals het is. De zee was uitzonderlijk kalm, met nauwelijks enige golfslag, en daarom besloten we om te starten met oppervlakte pluggen. 


Het bleek een goede keuze; na een minuut of 10 een oerkreet van Charles en het geluid van een gierende molenslip, maar kort daarop volgde een hartgrondige vloek... de baars was met een enorme run de diepte ingeschoten, niet te sturen of te stoppen, en pats, alles er af, de draad doormidden op een steen of iets dergelijks; baars weg en plug weg. Nadat Charles een nieuwe plug had aangeknoopt was het de eerste de beste worp weer raak, een baars klapte op zijn red-head Rapala Skitter Walk, en na een mooie dril lag een dikke baars van 63cm aan de kant voor de foto. Ik had nog geen beet gehad, maar dat duurde niet lang meer, kort na elkaar kon ik een 4-tal baarzen landen, wel een stuk kleiner dat de 60'er van Charles, de grootste was 45cm. Hierna volgden zowel voor Charles als voor mij diverse kleine baarzen. Wat opviel, is dat ook de kleinere baarzen allemaal relatief sterke, dikke volgevreten vissen waren. 


Nadat we een tijdje geen beet meer meer kregen op de oppervlakte pluggen overgeschakeld op softbaits. In eerste instantie dacht ik dit wordt niks meer, maar kreeg ik toch nog een mooie aanbeet op een Sawamura One Up Shad. Ook dit was een mooie dikke vis van bijna 55cm. Na nog wat kleinere baarzen was het inmiddels al weer tijd om huiswaarts te keren. 


Het was een mooie zeebaars sessie, met met name schitterende aanvallen en aanbeten op de oppervlakte pluggen, en zeker voor herhaling vatbaar. Nu nog afwachten of de combinatie van gunstig tij, niet te veel wind, en tijd om naar het strand te rijden zich de komende weken nog voor doet.