zondag 1 januari 2017

Trugkieke 10: zeebaars seizoen 2016

We hebben 2016 achter ons gelaten en 2017 is begonnen, tijd om op deze Nieuwjaarsdag nog eens terug te kijken naar het afgelopen seizoen. In dit seizoen zette de trend van overwegend kleinere baarzen in de Oosterschelde zich helaas voort. Aan aantallen vaak geen gebrek, vele sessies met veel kleine baarzen tot circa 40 cm, maar zeebaarzen van zo’n 50 tot 60 cm leken er nog minder te zitten dan voorgaande jaren. En dat is jammer, met name deze baarzen geven mijn inziens de mooiste sport met de felste aanbeten en mooiste ‘gevechten’. Hoe groot is het contrast met de zeebaars visserij in de Oosterschelde vergeleken met zo’n jaartje of acht geleden, toen de vijftigers en zestigers in relatief grote getallen de Oosterschelde bevolkten en vele mooie baarzen konden worden geland. Maar goed, het is nu eenmaal niet anders, we zullen waarschijnlijk ook komende seizoenen met name met kleinere baarzen geconfronteerd worden in de Oosterschelde.




De Oosterschelde

Bovenstaande betekent echter niet dat ik niet heb genoten van de uurtjes die ik aan de waterkant heb doorgebracht, integendeel. Meestal stond ik alleen te vissen aan de Oosterschelde dijken, en de stilte en schoonheid van dit schitterende nationaal park is alleen al de moeite waard. Maar natuurlijk willen we ook baarzen vangen. Veelal vissend met kleine oppervlakte plugjes zorgden ook de kleinere baarzen vaak voor een prachtig visueel spektakel. De plugjes werden gevolgd en aangevallen tot vlak onder de kant, kolken, opspattend water, baarzen die half uit het water op de plug klappen; echt schitterend om te zien, wie daar niet van kan genieten kan maar beter thuis blijven zou ik zeggen. 


En de sporadische vijftigers en een enkele zestiger die er tussen door liepen zorgden toch iedere keer weer voor een extra stoot adrenaline. In de nazomer wist ik nog een paar hele mooie 70’ers te vangen, waarvan de grootste een schitterende baars van maar liefst 78 cm was.






Beide baarzen zorgden voor prachtige sport, met mooie kolken, harde aanbeten en lange runs. Tja, zo had ik er nog wel wat van willen vangen. Maar zoals gezegd, dit waren uitzonderingen, de hoofdmoot in de Oosterschelde was kleinere zeebaars tot zo'n 40 cm. Sommige baarzen waren niet veel groter dan het plugje, maar hoe klein ook, ze bleken allemaal super fel om de 'prooi' aan te vallen.





Het Strand

Al een paar jaar was ik van plan om zo af en toe de Oosterschelde dijken eens te verruilen voor het strand, maar tot dit jaar was het er niet van gekomen. Het kost nou eenmaal wat meer tijd, verder rijden, meestal wat verder lopen, en de stekken waar we in het verleden succesvol waren zijn met het opspuiten van de stranden grotendeels verdwenen. Dit jaar de knoop doorgehakt en in de zomer en nazomer samen met Charles een paar keer naar het strand gereden. Gewapend 2.70m lange spinhengels, softbaits, duikende- en oppervlakte pluggen wat stekken uitgeprobeerd. Niet alles was succesvol, maar we wisten toch wat baarzen te vinden. 






Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en ondanks de diversiteit van kunstaasjes in onze tassen hebben we vrijwel uitsluitend met oppervlakte pluggen gevist. Met name de wat forsere oppervlakte pluggen bleken succesvol. Er werden diverse mooie vissen gevangen, met als klap op de vuurpijl een mooi 70+ baars voor Charles. Wat ons direct opviel was dat zonder uitzondering alle aan het strand gevangen baarzen,  dikke volgevreten exemplaren waren, en dit gold ook de kleinere baarzen. Hiermee vergeleken waren de baarzen in de Oosterschelde vaak aan de magere kant; er was blijkbaar een behoorlijk verschil aan voedselaanbod. 






De strandvisserij is zonder meer een leuke afwisseling, het water is meestal ruwer, de golven ontnamen soms het zicht op de plug, wat de oppervlakte visserij lastig maakt, en toch wisten we in die relatief ruwe omstandigheden te scoren aan de oppervlakte. Wat ons betreft in het komende seizoen voor herhaling vatbaar.


Op naar seizoen 2017

Ieder voorjaar kijken we weer uit naar het nieuwe seizoen, en ieder jaar weer hopen we weer op mooie vissen. Toch vrees ik dat voor wat betreft de Oosterschelde we ons in moeten stellen op voornamelijk kleinere baarzen. Er is beslist nog gerede kans op het vangen van mooie grove baarzen in die Oosterschelde, zoals ik er ook afgelopen seizoen een paar mocht vangen, maar dit zal waarschijnlijk meer uitzondering dan regel zijn. Maar niet getreurd, vissen met niet te zwaar materiaal en relatief kleine plugjes zodat ook met kleinere baarzen de sportbeleving overeind blijft, is het devies. Bij gezondheid en welzijn –en voldoende tijd-  zal in 2017 het strand wat vaker bezocht gaan worden. Nog een paar wintermaanden en voor je het weet nadert de maand Mei alweer. Ik kijk er naar uit!