dinsdag 19 mei 2020

De kers op de taart

Nog een avondje met pluggen staan gooien, en na een 2-tal blanks werd dit een betere sessie. Al snel een baarsje van zo'n 35 cm aan de plug, maar hierna werd mijn geduld op de proef gesteld, en was er een uur lang niks te beleven. Nou ja, niks te beleven, op zeebaars gebied dan wel te verstaan; een aantal brandganzen, grauwe ganzen, wat bonte strandlopertjes, van alles kwam voorbij. Allemaal leuk natuurlijk, maar dat was niet het doel van de avond.
Zoals zo vaak het geval is, op het moment dat je er niet meer in geloofd..., een knal harde aanbeet op een meter of 6 uit de kant, en direct een kromme hengel en gierende slip; wow, dat is het betere werk. Prachtige sport op een 21 gram cw hengeltje. De baars was zeker sterk, maar de dril was dan toch maar vrij kort. Een schitterende vis van 66 cm kon op de foto. 

De laatste jaren wordt de Oosterschelde grotendeels bevolkt door scholenbaarzen, en helaas waren de grotere exemplaren dun bezaaid. Op sommige dagen kon je zonder enige moeite tussen de 10 en 20 baarzen vangen, maar meestal niet groter dan zo'n 35 a 40 cm. Diverse zeebaars vissers zijn de Oosterschelde gaan mijden en zoeken hun heil aan de Noordzee of het Europoort gebied. En eerlijk is eerlijk, als je keer op keer slechts scholenbaarzen weet te scoren, waar je bovendien vaak nauwelijks moeite voor hoeft te doen, dan gaat de lol er op een gegeven moment toch wel een beetje af. 

Laten we hopen op een kentering, zodat er wat vaker een grovere baars door heen loopt, want een dergelijke kers op de taart maakt het wat mij betreft toch echt wel veel leuker. Nog een tweetal baarzen van circa 40 cm gevangen, maar de 60'er maakte mijn avond.