zondag 22 april 2012

Klein aan de oppervlakte

Een dik uur voor zonsondergang op een mooie zomeravond,  het beetje wind dat er stond is helemaal gaan liggen en de kraakheldere Oosterschelde ligt er bij als een spiegel. De stilte is overweldigend, alleen het geluid van wat vogels in de verte en het zacht stromende afgaande water zijn hoorbaar. Behoedzaam loop ik langs de dijk naar de stek van mijn keuze, al het geluid wat je maakt is eigenlijk al teveel en dreigt de rust te verstoren.  Aangekomen bij mijn stek begeef ik me voorzichtig over de spekgladde stenen naar het water, ik zoek een relatief vlak stukje om te gaan staan. Een grote vlakke steen  waar nog maar een centimeter of 20 water op staat, is een mooi plekje om te beginnen. Ik bevestig een kleine oppervlakteplug aan mijn speld en begin te gooien. Rustig spin ik het plugje binnen en na drie worpen, volledig uit het niets klapt er een baars op de plug die de rust behoorlijk verstoort. Ik voel gelijk dat het geen grote baars is, maar dat maakt me niets uit, een mooie zeebaars van krap veertig centimeter ligt even later aan de kant. Na de baars onthaakt en even bewonderd te hebben zet ik ze weer terug in haar element. Een prima begin van mijn late avondsessie, mooier kan mijn visserij niet zijn.
Voor de oppervlakte visserij vragen dergelijke stille condities mijn inziens om een subtiele aanpak. Door te veel geluid en te veel opspattend water kunnen de zeebaarzen zo maar verjaagd worden. Derhalve geen grote zware pluggen, maar kleine en relatief lichte oppervlakteplugjes die veel beter aansluiten bij zulke stille omstandigheden.  Klein en licht betekent vaak ook minder verre worpen. Maar door je materiaal aan te passen en de goede pluggen te gebruiken kun je ook kleine lichte plugjes goed wegzetten. Met klein en licht bedoel ik plugjes van zo’n 7 tot 9 cm met een gewicht van ongeveer 6 tot 10 gram. Vrijwel all bekende kunstaasmerken hebben wel een of meerdere oppervlakte pluggen die in deze categorie vallen in hun assortiment, maar lang niet allemaal beschikken ze over goede (werp) eigenschappen waar ik naar op zoek ben.

Links Jackson Risk Bait; rechts Megabass Dog-X Jr
De kleinste plugjes die ik gebruik zijn de Jackson Risk Bait (7cm en 7 gram) en de Megabass Dog-X Jr (7,1cm en 5,8 gr). De Dog-X Jr heeft een bescheiden geluidsdrager en de Jackson Risk Bait is helemaal stil, beide plugjes hebben een mooie walk-the-dog actie die zowel rustig als snel kan worden uitgevoerd. Deze plugjes zijn perfect voor bladstille Oosterschelde condities. Een maatje groter, en eveneens prima geschikt zijn de Megabass Dog-X (8cm en 8,4 gr) en de Duo Slaver Pencil (8,5cm en 8,5 gr). De Dog-X is er in een W (walking) en S (sliding) versie, beiden gebruik ik, maar ik geef de voorkeur aan de sliding variant bij bladstil weer. De Dog-X maakt een wat luider geluid. De slanke body van de Duo Slaver Pencil beschikt weer over een wat subtielere zachtere geluidsdrager. Als laatste die ik in dit rijtje wil noemen, de Chihuahua 90 van MegaBait, die met zijn 9cm en 10 gram net weer een slagje groter is, maar wel in mijn rijtje pluggen past die ik gebruik in genoemde omstandigheden. Ik vind de Chihuahua een heerlijk plugje om mee te vissen, die bovendien van de genoemde pluggen veruit het verste werpt.

Megabass Dog-X
Er zijn veel meer kleine plugjes die geschikt zijn voor stille condities, en genoemde pluggen geven zeker geen totaal beeld, maar het zijn wel pluggen die voor mij prima werken en met allemaal zijn zeebaarzen gevangen. Dergelijke plugjes vragen om licht materiaal, zelf gebruik ik hier een tweetal hengels voor;  mijn Lucky Craft ESG2 871HFX (2,62m met cw 2,3-23gr) en  Yamaga Blanks Ballistick 81/12 (2,41m met cw 6-21gr), beide hengels in combinatie met mijn Daiwa Exist 3012 met dunne lijn.

Links MegaBait Chihuahua 90; rechts Duo Slaver Pencil
De avond begint te vallen en aan de horizon zakt de zon langzaam weg, na mijn eerste baars is het al drie kwartier stil gebleven. Het water is nu zo’n 2 uur aan het afgaan en de steen waar ik op sta is inmiddels helemaal droog gevallen, het begint harder te stromen en ik besluit om het eens een 100 meter verderop te proberen.  Langzaam begint het te schemeren en ik vermoed dat het bij die ene baars zal blijven, nog een paar worpen en dan naar huis. Maar dan toch, een lichte rimpeling in het water achter mijn Dog-X, gevolgd door een zware kolk, even niets en dan stort de baars zich vol de plug. Wat een geweld, alsof er een baksteen in het water wordt gegooid. Ik sta met een kromme hengel en een gierende slip te genieten, wat is dit machtig mooi, de adrenaline giert door mijn lijf. Na een mooie dril wordt een prachtige vijftiger geland die na de foto weer retour Oosterschelde gaat. Het is mooi geweest, morgen weer werken en ik besluit naar huis te gaan. Met een brede glimlach stap ik in de auto en geniet nog na van een prachtig anderhalf uur aan de Oosterschelde.