vrijdag 8 februari 2013

Heddon Chug’n Spook


Een van de kunstaas merken met een grote historie is zonder meer het Amerikaanse Heddon. Eind jaren 1890 (!) vervaardigde James Heddon zijn eerste houten pluggen, en in 1902 werd de Heddon Company opgericht. In die begin jaren werd alles met de hand gemaakt en was hout het basis materiaal. Heddon ontwikkelde zich tot een grote speler op kunstaas gebied, en in hun top jaren rond 1950 produceerden ze maar liefst 12000 pluggen per dag, en werden ook hengels en molens in het assortiment gevoerd. Op het hoogtepunt van het succes, in 1955, werd het familie bedrijf verkocht, en is nadien vele malen doorverkocht, om te eindigen bij een groot Amerikaans concern (EBSCO), waar Heddon ook nu nog steeds ondergebracht is.


In 1932 werd plastic als materiaal geïntroduceerd, in die tijd nog van relatief slechte kwaliteit, maar dat zou snel verbeteren. Uit die tijd komt ook de roemruchte naam “Spook”, die in zowel het Engels als Nederlands dezelfde betekenis heeft. De naam “Spook” kwam voort uit de transparante kleurstellingen die met de introductie van het plastic als basis materiaal hun intrede deden. Niet dat alle Spooks (deels) doorzichtig zijn overigens; “Spook” is een merknaam geworden, en bij pluggen die (deels) doorzichtig zijn gebruikt Heddon, zoals de meeste andere kunstaas fabrikanten, de aanduiding ‘ghost’ als onderdeel van de kleur stelling.

In 1939 werd de legendarische Zara Spook geïntroduceerd, een oppervlakte plug die nog altijd (!) gemaakt wordt, en aan de basis stond van de huidige uitgebreide “Zara Spook familie”, om er een paar te noemen: de Rattlin’ Spook, de One Knocker Spook, en ongetwijfeld de bekendste van allemaal in zeebaars land, de Super Spook. De Super Spook is al vele jaren op de markt en nog altijd een geliefd stukje kunstaas voor velen. Zo heb ik een aantal van mijn allereerste oppervlakte zeebaarzen aan de Super Spook Jr gevangen, een plugje wat nog ik nog steeds steeds regelmatig in mijn kunstaas tas stop.


Begin 2012 is de Heddon Chug’n Spook geïntroduceerd. Ook het design van de Chug’n Spook is gebaseerd op dat van de Zara Spook en heeft dus ook die typische sigaar vorm. De Chug’n Spook is een spitting stickbait, en de concaaf uitgeholde voorzijde is dan ook het meest opvallende in vergelijking met andere pluggen uit de Zara Spook familie. De plug laat zich prima walk-the-dog binnen vissen, waarbij de concaaf aan de voorzijde zorgt voor wat opspattend water bij iedere beweging. De geluidsdrager in de Chug’n Spook is een zogenaamde one-knocker; een enkele grote kogel in het achter lichaam die zorgt voor een relatief laag geluid. In en een aparte kamer zit ook een 2e kogel, maar die zit opgesloten zodat deze geen geluid maakt, en is alleen bedoeld voor de gewichtsbalans van de plug. Met zijn 4 7/8inch, oftewel 12,4 cm, en 28 gram is de Chug’n Spook een forse plug, een prima optie dus voor met name winderige condities met een fikse golfslag. De Chug’n Spook is beschikbaar in zowel een zoetwater als een zoutwater versie, het enige verschil tussen de zoetwater en zoutwater variant zit in de dreggen.


De Heddon Spooks hebben een plezierige bijkomstigheid voor wat betreft hun prijsstelling; ze zijn relatief goedkoop, zeker in vergelijking met pluggen van Japanse makelij. Voor zo’n 7 US$, oftewel iets meer dan 5 Euro is de Chug’n Spook te koop bij tal van webshops, zoals bijvoorbeeld tacklewarehouse, en ook op ebay zijn regelmatig gunstig geprijsde exemplaren te vinden. Een paar Euro’s verzendkosten erbij, en je een prima plug in huis voor relatief weinig geld. En dat voor een plug die in 2012 zijn vang kracht al mee dan bewezen heeft voor zowel de Amerikaanse Black Bass op het zoete, als voor de Striper op het zoute water. Of deze plug ook effectief is voor onze zeebaars zal de tijd leren, maar ik heb zeer sterke vermoedens van wel.