zaterdag 23 februari 2013

Xorus Patchinko 100


De Xorus Patchinko is een van de meest vermaarde oppervlakte pluggen in Engeland en Frankrijk, en krijgt ook in Nederland steeds meer aanhangers. Hoewel ik uit de Xorus stal persoonlijk de Frosty prefereer, is de effectiviteit van de Patchinko onomstreden. In 2010 kwam er een kleine Patchinko variant op de markt, de Patchinko 100, ook wel  ‘baby Patchinko’ genoemd. De Patchinko 100 is met zijn 10cm niet echt klein te noemen, maar door zijn zeer slanke vormgeving oogt de plug toch wat kleiner dan bijvoorbeeld een Sammy 100. Deze slanke vormgeving uit zich ook in het gewicht, want het plugje weegt slechts 11 gram.


In eerste instantie was ik eerlijk gezegd niet van plan een Patchinko 100 aan te schaffen, ik was wat sceptisch over wat deze plug aan meerwaarde zou bieden. Volledig onterecht overigens wat later wel zou blijken. Vanwege diverse goede vangsten met dit plugje door een aantal mede sportvissers, in de zomer van 2011 dan toch een Patchinko 100 aangeschaft. Aan het eind van dat seizoen een paar keer mee gevist, en het plugje beviel me buitengewoon goed. Ondanks zijn 11 gram werpt de Parchinko 100 formidabel, en zijn respectabele afstanden te bereiken. Daarnaast is er erg goed mee te variëren, en kunnen de diverse oppervlakte visserij technieken vrijwel zonder uitzondering worden toegepast.


In het afgelopen seizoen is de Patchinko 100 wat vaker ingezet, en hoewel het niet het beste seizoen was voor de oppervlakte visserij, bleek dit plugje bijzonder effectief. Ik wissel tijdens mijn visserij frequent van kunstaas, en met name in September en Oktober kwamen op de Patchinko 100 duidelijk meer aanbeten, kolken en volgers dan op andere oppervlakte pluggen. Met name een zeer slow retrieve, dus zeer langzaam binnendraaien, in combinatie met een zeer snelle en korte zigzag beweging van de plug trok de aandacht van de zeebaarzen. Het leverde een aantal magnifieke aanbeten op, met als hoogtepunt een geweldige avond sessie in September waarin dit plugje keer op keer werd belaagd.


Het design van de Parchinko 100 is identiek aan dat van zijn grote broer, maar er is naast afmeting en gewicht, nog een opmerkelijk verschil, en dat is de geluidsdrager. Daar waar de Patchinko 140 uitgerust is met diverse geluid producerende kogels voor zowel lage als hoge tonen, is de Patchinko 100 slechts uitgerust met een klein kogeltje (‘single knocker’) in de staart van het plugje, wat voor een zeer bescheiden geluid zorgt.



Ik heb inmiddels ook bij een enkele Nederlandse hengelsport zaak de Patchinko 100 kunnen ontdekken, maar in Franse en Engelse webshops is deze ruim voorradig. Goedkoop is het plugje zeker niet, maar goed, een oppervlakte plug verspelen gebeurd gelukkig niet zo vaak. Naar mijn mening is de Patchinko 100 absoluut een plug die de moeite waard is.