zondag 30 augustus 2015

Nachtelijke baarzen

De nacht van vrijdag op zaterdag beloofde een mooie helder nacht te worden, met weinig wind en een volle maan. Omdat er verder dit weekend weinig tijd zou zijn om te gaan vissen, besloten om maar eens een keer een nachtelijke oppervlakte sessie te ondernemen. Bedoeling was met het opkomende water te vissen, en zo gezegd zo gedaan. De Oosterschelde lag er bladstil bij, en de volle maan tegen de heldere hemel zorgde voor nog redelijk wat licht. 

Omdat het zo stil was, gekozen voor een klein plugje wat nauwelijks geluid maakt, in dit de geval de Pugachev's Cobra van Ima. Na een kwartiertje gooien kwam er leven in de brouwerij; een paar eerste kolken bij de plug. Dit herhaalde zich een paar keer, maar leidde nog niet tot aanbeten. Vervolgens de snelheid van de plug nog wat verder vertraagd, afgewisseld met stop-and-go; en dat hielp, typisch als de plug na een seconde of wat even stil lag kwam de aanbeet zodra de plug weer in beweging werd gezet. Er volgde een mooi uurtje, met baarzen die zo tussen de 45 en 50cm zaten. De grootste was 56cm, hier is een foto van gemaakt, van de andere baarzen niet. Op deze stek is het spiegelglad, en het is goed uitkijken niet onderuit te gaan en tussen de blokken te vallen wanneer je de dijk op en af gaat, en zeker in het donker. Daarom dus maar wat minder foto's. 


Toen de stroming er uit ging was het gedaan en volgden geen aanbeten meer. In de nacht vissen is niet mijn grootste hobby, maar dit was toch wel erg leuk. De volle maan zorgde voor zoveel licht dat tot zo'n 20 a 30 meter uit de kant de plug prima te volgen was en de kolken en aanbeten goed zichtbaar op het bladstille water. Zeker voor herhaling vatbaar, al moet ik wel zeggen dat een "gebroken nacht" niet echt geweldig is voor een goede nachtrust. Maar goed, je moet er wat voor over hebben zullen we maar zeggen.