zaterdag 23 februari 2013

Xorus Patchinko 100


De Xorus Patchinko is een van de meest vermaarde oppervlakte pluggen in Engeland en Frankrijk, en krijgt ook in Nederland steeds meer aanhangers. Hoewel ik uit de Xorus stal persoonlijk de Frosty prefereer, is de effectiviteit van de Patchinko onomstreden. In 2010 kwam er een kleine Patchinko variant op de markt, de Patchinko 100, ook wel  ‘baby Patchinko’ genoemd. De Patchinko 100 is met zijn 10cm niet echt klein te noemen, maar door zijn zeer slanke vormgeving oogt de plug toch wat kleiner dan bijvoorbeeld een Sammy 100. Deze slanke vormgeving uit zich ook in het gewicht, want het plugje weegt slechts 11 gram.


In eerste instantie was ik eerlijk gezegd niet van plan een Patchinko 100 aan te schaffen, ik was wat sceptisch over wat deze plug aan meerwaarde zou bieden. Volledig onterecht overigens wat later wel zou blijken. Vanwege diverse goede vangsten met dit plugje door een aantal mede sportvissers, in de zomer van 2011 dan toch een Patchinko 100 aangeschaft. Aan het eind van dat seizoen een paar keer mee gevist, en het plugje beviel me buitengewoon goed. Ondanks zijn 11 gram werpt de Parchinko 100 formidabel, en zijn respectabele afstanden te bereiken. Daarnaast is er erg goed mee te variëren, en kunnen de diverse oppervlakte visserij technieken vrijwel zonder uitzondering worden toegepast.


In het afgelopen seizoen is de Patchinko 100 wat vaker ingezet, en hoewel het niet het beste seizoen was voor de oppervlakte visserij, bleek dit plugje bijzonder effectief. Ik wissel tijdens mijn visserij frequent van kunstaas, en met name in September en Oktober kwamen op de Patchinko 100 duidelijk meer aanbeten, kolken en volgers dan op andere oppervlakte pluggen. Met name een zeer slow retrieve, dus zeer langzaam binnendraaien, in combinatie met een zeer snelle en korte zigzag beweging van de plug trok de aandacht van de zeebaarzen. Het leverde een aantal magnifieke aanbeten op, met als hoogtepunt een geweldige avond sessie in September waarin dit plugje keer op keer werd belaagd.


Het design van de Parchinko 100 is identiek aan dat van zijn grote broer, maar er is naast afmeting en gewicht, nog een opmerkelijk verschil, en dat is de geluidsdrager. Daar waar de Patchinko 140 uitgerust is met diverse geluid producerende kogels voor zowel lage als hoge tonen, is de Patchinko 100 slechts uitgerust met een klein kogeltje (‘single knocker’) in de staart van het plugje, wat voor een zeer bescheiden geluid zorgt.



Ik heb inmiddels ook bij een enkele Nederlandse hengelsport zaak de Patchinko 100 kunnen ontdekken, maar in Franse en Engelse webshops is deze ruim voorradig. Goedkoop is het plugje zeker niet, maar goed, een oppervlakte plug verspelen gebeurd gelukkig niet zo vaak. Naar mijn mening is de Patchinko 100 absoluut een plug die de moeite waard is. 

vrijdag 8 februari 2013

Heddon Chug’n Spook


Een van de kunstaas merken met een grote historie is zonder meer het Amerikaanse Heddon. Eind jaren 1890 (!) vervaardigde James Heddon zijn eerste houten pluggen, en in 1902 werd de Heddon Company opgericht. In die begin jaren werd alles met de hand gemaakt en was hout het basis materiaal. Heddon ontwikkelde zich tot een grote speler op kunstaas gebied, en in hun top jaren rond 1950 produceerden ze maar liefst 12000 pluggen per dag, en werden ook hengels en molens in het assortiment gevoerd. Op het hoogtepunt van het succes, in 1955, werd het familie bedrijf verkocht, en is nadien vele malen doorverkocht, om te eindigen bij een groot Amerikaans concern (EBSCO), waar Heddon ook nu nog steeds ondergebracht is.


In 1932 werd plastic als materiaal geïntroduceerd, in die tijd nog van relatief slechte kwaliteit, maar dat zou snel verbeteren. Uit die tijd komt ook de roemruchte naam “Spook”, die in zowel het Engels als Nederlands dezelfde betekenis heeft. De naam “Spook” kwam voort uit de transparante kleurstellingen die met de introductie van het plastic als basis materiaal hun intrede deden. Niet dat alle Spooks (deels) doorzichtig zijn overigens; “Spook” is een merknaam geworden, en bij pluggen die (deels) doorzichtig zijn gebruikt Heddon, zoals de meeste andere kunstaas fabrikanten, de aanduiding ‘ghost’ als onderdeel van de kleur stelling.

In 1939 werd de legendarische Zara Spook geïntroduceerd, een oppervlakte plug die nog altijd (!) gemaakt wordt, en aan de basis stond van de huidige uitgebreide “Zara Spook familie”, om er een paar te noemen: de Rattlin’ Spook, de One Knocker Spook, en ongetwijfeld de bekendste van allemaal in zeebaars land, de Super Spook. De Super Spook is al vele jaren op de markt en nog altijd een geliefd stukje kunstaas voor velen. Zo heb ik een aantal van mijn allereerste oppervlakte zeebaarzen aan de Super Spook Jr gevangen, een plugje wat nog ik nog steeds steeds regelmatig in mijn kunstaas tas stop.


Begin 2012 is de Heddon Chug’n Spook geïntroduceerd. Ook het design van de Chug’n Spook is gebaseerd op dat van de Zara Spook en heeft dus ook die typische sigaar vorm. De Chug’n Spook is een spitting stickbait, en de concaaf uitgeholde voorzijde is dan ook het meest opvallende in vergelijking met andere pluggen uit de Zara Spook familie. De plug laat zich prima walk-the-dog binnen vissen, waarbij de concaaf aan de voorzijde zorgt voor wat opspattend water bij iedere beweging. De geluidsdrager in de Chug’n Spook is een zogenaamde one-knocker; een enkele grote kogel in het achter lichaam die zorgt voor een relatief laag geluid. In en een aparte kamer zit ook een 2e kogel, maar die zit opgesloten zodat deze geen geluid maakt, en is alleen bedoeld voor de gewichtsbalans van de plug. Met zijn 4 7/8inch, oftewel 12,4 cm, en 28 gram is de Chug’n Spook een forse plug, een prima optie dus voor met name winderige condities met een fikse golfslag. De Chug’n Spook is beschikbaar in zowel een zoetwater als een zoutwater versie, het enige verschil tussen de zoetwater en zoutwater variant zit in de dreggen.


De Heddon Spooks hebben een plezierige bijkomstigheid voor wat betreft hun prijsstelling; ze zijn relatief goedkoop, zeker in vergelijking met pluggen van Japanse makelij. Voor zo’n 7 US$, oftewel iets meer dan 5 Euro is de Chug’n Spook te koop bij tal van webshops, zoals bijvoorbeeld tacklewarehouse, en ook op ebay zijn regelmatig gunstig geprijsde exemplaren te vinden. Een paar Euro’s verzendkosten erbij, en je een prima plug in huis voor relatief weinig geld. En dat voor een plug die in 2012 zijn vang kracht al mee dan bewezen heeft voor zowel de Amerikaanse Black Bass op het zoete, als voor de Striper op het zoute water. Of deze plug ook effectief is voor onze zeebaars zal de tijd leren, maar ik heb zeer sterke vermoedens van wel.