zondag 24 maart 2013

Mijn allround spinhengel voor het komende seizoen


Ik vis met verschillende spinhengels, waarbij er een paar bedoeld zijn voor specifieke omstandigheden en/of pluggen waar ik mee vis. Ik ben prima voorzien voor zowel de lichtere als zwaardere spinning visserij voor zowel duikende als oppervlakte pluggen, voor het meer allround spinning werk in principe ook, maar daar zocht ik toch nog een extra hengel voor.


Wat een allround spinhengel voor de zeebaars visserij is, is naar mijn mening erg persoonlijk, het hangt er een beetje van af op welke stekken en met wat voor kunstaas je meestal vist. Daarnaast kun je gewoon simpelweg een voorkeur hebben voor wat langer of korter, lichter of zwaarder etc. Ieder zijn mening en voorkeur, en wat mij betreft is ‘goed’ of ‘fout’  hier nauwelijks van toepassing. Voor mij persoonlijk is een allround (pluggen) spinhengel er een in de medium klasse met een lengte van zo rond de 2.70m en een relatief snelle actie. Met een dergelijke hengel ben ik in staat om met het grootste deel van mijn pluggen te vissen, onder normale omstandigheden, en op de meeste van mijn stekken.


De keuze mogelijkheden voor een dergelijke spinhengel zijn overweldigend groot,  er is een ruim aanbod in diverse prijsklassen, en zeker als je over de Nederlandse grenzen heen kijkt naar bijvoorbeeld het enorme aanbod in Japan. Om een keuze te maken, ga je dan ook het beste uit van de specs en de prijsklasse die je voor ogen hebt, en vervolgens begint je zoektocht naar opties die je interessant vind, om vandaar uit je keuze te maken. Wat ik voor ogen had, was een spinhengel met een lengte van circa 2.70m, laag eigen gewicht, medium klasse, bestand tegen het zoute water, en uiteraard moest de ‘looks’ van de hengel mij aanstaan. Verder wilde ik niet de hoofdprijs betalen, dus zeker geen exclusieve dure spinhengel.Ik kwam in mijn zoektocht toch uit bij een aantal Japanse brands. Een op dit moment gunstige bijkomstigheid van het bestellen van een hengel in Japan is dat de Japanse Yen al een tijdje op zijn laagste punt sinds 2 jaar balanceert. En dat scheelt al snel zo’n 20% met pakweg een jaar geleden. Na het zoeken en bestuderen van Internet verslagen en reviews en wat op en neer gemail met een aantal mensen in Japan, uiteindelijk mijn keuze gemaakt. Eerder deze week kwam een stevige verzendkoker vanuit Japan binnen, met daarin mij Palms Shore Gun SFGS-89M. Deze hengel van Angler’s Republic past naadloos mijn wish specs lijstje; de Shore Gun is ontwikkeld voor het zoute water, lengte 2.67m, cw 10-35gr, snelle actie, en heeft een laag eigen gewicht van 157 gram. Daarnaast is de hengel afgewerkt met Fuji K-guides en met zoutwater bestendige hoogwaardige kurk. En hoewel een combinatie van eenvoud en functionaliteit de doelstelling was in de ontwikkeling van deze hengel, ziet de Shore Gun er naar mijn mening zonder meer gelikt uit. De donkere grijze kleur past mooi bij het kurk en geeft de hengel in combinatie met de relatief dunne blank een mooie ‘looks’. 


Vanuit de specs en het gevoel dat de hengel me geeft als ik die in mijn handen heb, dan lijkt de Shore Gun een bijzonder goede prijs-kwaliteit verhouding te hebben. Het enige wat nog rest is deze hengel uitgebreid aan de tand voelen aan de waterkant, en er hopelijk een paar mooie zeebaarzen mee drillen. Al kan dat nog wel een aantal weekjes duren met het huidige koude winterse weer wat maar niet lijkt te willen wijken.