zaterdag 15 april 2017

Illex Ashura Element Rider S230 M; top hengel voor de oppervlakte zeebaars visserij

De oppervlakte visserij op zeebaars is nog altijd mijn grootste passie. Afhankelijk van de omstandigheden vis ik ook wel met duikende pluggen en een enkele maal met softbaits, maar wat mij betreft gaat er niets boven het visuele spektakel van de oppervlakte visserij. Een brede interesse voor die oppervlakte zeebaars visserij gaat hiermee gepaard, waaronder uiteraard het materiaal. Het heeft door de jaren heen geleid tot een groot arsenaal oppervlaktepluggen, en verschillende hengels en molens.

Wat maakt nu een geschikte hengel voor de oppervlakte visserij op zeebaars? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, diverse factoren zoals stek, omstandigheden en gebruikte pluggen kunnen dat immers beïnvloeden. Maar, toch zijn er wel een aantal typische kenmerken voor een geschikte zeebaars ‘top-water’ spinhengel. Ik beperk me hier overigens tot de visserij met pluggen zo tussen de 8 en 20 gram (waarmee je overigens een ongelofelijk groot aantal mogelijkheden afdekt), en, Nederlandse omstandigheden zoals je die bijvoorbeeld in de Oosterschelde aantreft.  Daarnaast is er natuurlijk ook nog zoiets als persoonlijke voorkeur, de een prefereert een knal strakke hengel met een ‘extra fast’ actie terwijl de ander een wat gematigdere stok fijner vind. Goed of fout bestaat hier niet, het is maar net wat je fijn vind om mee te vissen.


Mijn eisen pakket voor een spinhengel voor de oppervlakte zeebaars visserij

Iedereen zal een ‘eisen’ pakketje hebben waar een hengel aan moet voldoen, en voor mij is dat niet anders. Ten eerste moet een hengel voor de oppervlakte visserij niet te lang zijn. Ik heb jaren met 2.70m stokken gevist, prima voor duikende pluggen, maar ik vind dit net wat te lang voor het oppervlakte werk. Zo rond de 2.40m is m.i. ideaal. Ten tweede moet de hengel een laag eigen gewicht hebben, immers, je gebruikt je hengel heel actief om de juiste actie aan de plug te geven. En ten derde graag een strakke stok met een snelle actie (fast) om iedere gewenste animatie van de plug te kunnen bewerkstelligen. Een iewat soepelere top actie is niet erg, maar persoonlijk vind ik wat strakker fijner, zeker om de plug zeer snelle korte bewegingen in het water te kunnen laten maken. Vervolgens moet de molen uiteraard goed geborgd in de molenhouder zitten en moet de hengel/molen combinatie prettig in de hand liggen. Daarnaast dient bij het gebruik de afstand van het hengel gedeelte tussen de molenhouder/molen en de onderkant (butt) van de hengel, bij voorkeur binnen de lengte van je onderarm te blijven. Als dit gedeelte te lang is, dan werkt dat niet fijn, die (te) lange butt zit dan regelmatig in de weg bij het uitvoeren van de hengelbewegingen om de plug de gewenste actie te geven. 

Wat verder nog rest is het werpgewicht. Ook hier geldt, wat zoek je, een hengel voor louter lichte of zwaardere pluggen, of iets er tussen in? Stokjes met een laag cw zorgen dan wel voor een leuke visbeleving in tijden van veel scholenbaarzen, maar hebben ook hun beperkingen. Ik heb vorig jaar een aantal weken met een hengeltje met een cw tot 10 gram mogen vissen. Gevist op stekken waar zich vooral veel scholenbaarzen ophouden, op zich ging dat prima en er zijn heel wat baarsjes mee gevangen, maar, voor mij is zo’n hengeltje te beperkt (alleen bij weinig wind, louter met lichte kleine plugjes, alleen inzetbaar op bepaalde stekken etc). Wat ik persoonlijk prettig vind is wanneer ik zowel een Dog-X als een Z-claw goed weg kan zetten, en daarmee kom je automatisch uit op een cw zo van circa 10-25 gram. Uiteraard maakt iedereen hierin zijn eigen keuze, en dat is maar goed ook.


Illex

In mijn –veelal winterse- grasduin activiteiten op het internet, waarbij ik uitgebreid de tijd neem om het assortiment van veelal Japanse zeebaars merken te bekijken, wekte  in de winter van ‘15/’16 een specifiek hengeltje uit de stal van Illex mijn interesse. Illex is een ‘oude bekende’, zo heb ik jarenlang gevist met de Illex Ashura Grey 270MH, die ik overigens nog steeds in mijn bezit heb en sporadisch gebruik, en zijn Illex pluggen zoals de Bonnie 95 nog altijd regelmatig in mijn tas te vinden als ik er op uit trek.

Illex heeft dan ook een naam hoog te houden in de zeebaars visserij. En hoewel dit Franse merk de laatste jaren in populariteit wat wordt overvleugeld door de rode Tenryu’s van het eveneens Franse Ultimate Fishing, heeft Illex door de jaren heen steeds puike zeebaars spinhengels op de markt gebracht. Denk maar eens aan de legendarische Illex Yellow Seabass met zijn opvallende gele kleur van midden jaren 2000, en zijn opvolger uit 2008, de Illex Ashura Grey series. Sinds enkele jaren heet de zeebaars spinhengel reeks van Illex ‘Ashura Element Rider’, een reeks die ieder jaar weer wordt aangevuld met nieuwe hengels, en die tot plezier van velen weer de opvallende en kenmerkende kleur geel heeft gekregen.
Die huidige Element Rider reeks is niet meer te vergelijken met de hengels uit het vorige decennium, de hengels zijn lichter, moderner en strakker, met een actie die vergelijkbaar is met de actie van de moderne Japanse zeebaars spinhengels. De Ashura Element Rider serie wordt dan ook gefabriceerd in Japan.

Ik besloot een hengel uit deze serie aan te schaffen voor de oppervlakte visserij en dat is de Ashura Element Rider S230 M geworden. Deze hengel is met zijn relatief korte lengte primair ontwikkeld voor de zeebaars oppervlakte visserij met stickbaits. Uiteraard kun je de hengel ook gebruiken voor softbaits en (ondiep) duikende pluggen, zoals Illex ook aangeeft in de product omschrijving van de hengel, maar dat is niet het primaire doel voor de S230 M. Hengel fabrikanten zijn nog al eens allergisch om één specifieke visserij aan te geven voor hun hengels, bang dat dit verkopen zal schaden, er vanuit gaande dat de meeste consumenten een ‘allround’ hengel zoeken. Voor degenen die echt een allrounder zoeken uit het Element Rider assortiment zijn m.i. andere en betere opties voorhanden.Element Rider S230 M specs

Wat het eerst opvalt bij deze hengel is de sprekende gele kleur van de blank, die mooi is afgewerkt zoals je mag verwachten van een hengel in deze klasse. Het gedeelte van de blank tussen de molenhouder en de butt is overigens donker van kleur, wat het totaal een mooie aanblik geeft. De hengel is uitgevoerd met antracietgrijze Fuji Sic K ogen, die in combinatie met de gele kleur een chique uitstraling geven. Ondanks de relatief korte lengte van 2.30m sieren 9 van deze Sic K guides de blank, waardoor de lijn de kromming van de blank perfect volgt bij de aanbeet en dril van de baars. 

Opvallend is de keuze voor de Fuji Skeleton molenhouder. Fuji claimt dat haar Skeleton reel seats resulteren in lichter gewicht, maar vooral een verbeterd en gevoeliger contact met de blank hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er dat niet zo snel in herken en ervaar, maar de molen zit rotsvast in de molenhouder, het gevoel in je hand is prima en daarnaast ziet zo’n skeleton er gewoonweg gaaf uit. Al met al is de hengel prachtig afgewerkt; het geheel ziet er simpelweg gelikt uit.De S230 M heeft een laag eigen gewicht (148 gram), niet de aller lichtste hengel die te verkrijgen is in deze lengte/klasse, maar licht genoeg. De actie van de hengel is “fast”; nou kan de betekenis hiervan verschillen van merk tot merk, maar dit hengeltje is inderdaad fast, zondermeer een super strak stokje met een snelle actie. Illex geeft voor deze hengel een werpgewicht op van 5-28 gram. Ik heb er plugjes van een gram of 5 mee gegooid, en dat gaat inderdaad prima, maar de hengel komt pas echt goed tot zijn recht blij pluggen vanaf zo’n 10 tot 18 gram. Pluggen zwaarder dan 20 gram heb ik er niet mee gegooid.
Ik gebruik de hengel in combinatie met een Daiwa Certate 2500, het vormt een mooie en heerlijke combinatie. De Certate 2500 heeft een ietwat lagere inhaalsnelheid (72cm) dan de veel gebruikte 3000 serie, maar dat is prima voor de oppervlakte visserij. Vaak worden oppervlaktepluggen veel te snel binnen gevist, relatief langzaam binnen vissen is meestal de sleutel tot succes.


De hengel heeft een perfecte afwerking en wordt geleverd in een mooie foedraal en stevige sierlijke koker. Alles heeft een klasse uitstraling, maar het gaat natuurlijk om het vissen.De praktijk

Het afgelopen seizoen is de hengel veelvuldig ingezet, en het vissen met deze hengel is ronduit erg fijn. De hengel gooit werkelijk formidabel, ondanks zijn lengte van slechts 2.30m kan er ver en precies mee worden geworpen. Ik ben nog geen situaties tegengekomen dat de lengte van de hengel een beperking was voor het bereiken van relatief ver uit de kant gelegen ‘hot spots’. Uiteraard kan met langere hengels doorgaans net wat verder worden geworpen, maar wat mij betreft is voor deze tak van de zeebaars visserij de relatief korte lengte simpelweg ideaal. Zowel staand aan de dijk, als wadend in het water voldoet de hengel aan mijn verwachtingen, door zijn lengte is de hengel erg handzaam en staat garant voor urenlang probleemloos vis plezier.

De hengel laat zich goed werken, alle denkbare  animaties kunnen perfect worden uitgevoerd. En dan maar wachten op die aanval en aanbeet van een zeebaars. Die aanbeet komt goed door en de dril van een zeebaars is een feestje. Het bovenste hengeldeel buigt mooi door terwijl het onderste gedeelte veel power heeft en geen krimp geeft. 


Ook bij kleinere scholenbaarzen kromt de hengel mooi en voel je letterlijk de kracht van deze baarsjes via de blank in je handen; heerlijk! En ja, bij grotere en sterke baarzen is het uiteraard ultiem genieten; je voelt de kracht van de baars en de power die in dit hengeltje zit. Je verbaast je tijdens de dril over de souplesse die in de hengel schuil gaat, veel meer dan verwacht als je dit strakke stokje voor het eerste in je handen hebt.  Die combinatie van power en souplesse is echt geweldig. Ik heb inmiddels heel wat hengels in mijn handen gehad, maar ik ben uitermate tevreden met dit Illex stokje voor het oppervlakte werk.Uiteraard zijn er vele andere spinhengels die prima zijn voor de oppervlakte visserij, van vergelijkbare klasse is bijvoorbeeld de Ballistick 81/12 van Yamaga Blanks, waar ik al jaren uitermate tevreden over ben, en zo zijn er nog vele andere opties. Maar deze blog post gaat over de illex Ashura Element Rider S230 M, en dat is echt een fantastisch hengeltje voor het de zeebaars oppervlakte visserij.