maandag 25 mei 2020

Prachtige oppervlakte visserij

Het warme weer van afgelopen week heeft de zeewater temperatuur omhoog gestuwd, en schommelt nu tussen de 14 en 15 graden C. Met andere woorden, het is tijd om de oppervlakte pluggen weer te voorschijn te halen. In het lange Hemelvaart weekend er een paar keer op uit getrokken, met wisselend succes, maar de eerste baarzen aan de oppervlakte zijn toch weer gevangen,


Donderdag was het heerlijk rustig weer, maar dat leidde slechts tot een paar voorzichtige aanbeten, wat scholenbaarsjes die geland konden worden. Het weekend was onstuimig, met een harde Wester op de kust. In de vroege ochtend was de wind gelukkig wat minder heftig dan gedurende de dag, maar toch, de stek van Hemelvaartsdag was geen optie, na even geprobeerd te hebben maar naar een andere stek getrokken. Wat mij betreft, voor de oppervlakte visserij, beter de harde Wester recht op de kop dan vanaf de zijkant, zodat je minder last hebt van keer op keer een enorme lus in je lijn als je hebt in geworpen. Heel ver in gooien was er niet bij, en de plug was door de golfslag op sommige momenten nauwelijks te volgen. Net toen ik dacht "dat wordt niks, ik kan beter duikende pluggen in zetten", een mooie kolk vlak onder de kant en direct daarna de aanbeet. 


Er volgde een prachtig half uurtje, met veel actie achter de plug. De baarzen waren bijzonder fel, de meesten knalden direct op de plug, een enorme tegenstelling met de sessie daar voor. Ik heb een mooi aantal baarzen kunnen landen, maar er waren eveneens ook nogal wat missers. De meeste baarzen waren veerigers, twee exemplaren tikten de 50cm aan. De oppervlakte visserij blijft een boeiend schouwspel, gewoonweg schitterend. Zodra het vroege ochtenduurtje voorbij was, en het volle daglicht zijn intrede had gedaan, was het voorbij, ik ben nog wel even blijven staan, maar het was echt afgelopen. 

Prachtige oppervlakte visserij, dat smaakt naar meer!



dinsdag 19 mei 2020

De kers op de taart

Nog een avondje met pluggen staan gooien, en na een 2-tal blanks werd dit een betere sessie. Al snel een baarsje van zo'n 35 cm aan de plug, maar hierna werd mijn geduld op de proef gesteld, en was er een uur lang niks te beleven. Nou ja, niks te beleven, op zeebaars gebied dan wel te verstaan; een aantal brandganzen, grauwe ganzen, wat bonte strandlopertjes, van alles kwam voorbij. Allemaal leuk natuurlijk, maar dat was niet het doel van de avond.
Zoals zo vaak het geval is, op het moment dat je er niet meer in geloofd..., een knal harde aanbeet op een meter of 6 uit de kant, en direct een kromme hengel en gierende slip; wow, dat is het betere werk. Prachtige sport op een 21 gram cw hengeltje. De baars was zeker sterk, maar de dril was dan toch maar vrij kort. Een schitterende vis van 66 cm kon op de foto. 

De laatste jaren wordt de Oosterschelde grotendeels bevolkt door scholenbaarzen, en helaas waren de grotere exemplaren dun bezaaid. Op sommige dagen kon je zonder enige moeite tussen de 10 en 20 baarzen vangen, maar meestal niet groter dan zo'n 35 a 40 cm. Diverse zeebaars vissers zijn de Oosterschelde gaan mijden en zoeken hun heil aan de Noordzee of het Europoort gebied. En eerlijk is eerlijk, als je keer op keer slechts scholenbaarzen weet te scoren, waar je bovendien vaak nauwelijks moeite voor hoeft te doen, dan gaat de lol er op een gegeven moment toch wel een beetje af. 

Laten we hopen op een kentering, zodat er wat vaker een grovere baars door heen loopt, want een dergelijke kers op de taart maakt het wat mij betreft toch echt wel veel leuker. Nog een tweetal baarzen van circa 40 cm gevangen, maar de 60'er maakte mijn avond. 



dinsdag 5 mei 2020

De kop is er af

Afgelopen weekend het zeebaars seizoen afgetrapt. Na een uurtje gooien met diverse pluggen was het dan raak, ver van de kant meldde een scholenbaars zich. Kort daarna wederom een aanbeet, dit maal vlak onder de kant, dit was een wat grotere baars, maar niet groot/sterk genoeg om de molen door de slip heen te trekken. Na een korte dril lag de baars voor mijn voeten, 51 cm. Een typische baars van het vroege voorjaar; mager, en met een blauwachtige gloed van het nog koude water, maar wel kerngezond. 


Na een half uurtje wederom een aanbeet, en nummer 3 melde zich, deze baars leek wel een kopie van de eerste; een scholenbaars van net geen 40 cm. Hierna was het gedaan, maar al met al tevreden naar huis gegaan. De baarzen zwemmen weer.