De Rudra is verre van een nieuwe plug uit de stal van Osprey Spiritual Performer, sterker, deze plug is eerder een oud gediende die alweer heel wat jaren op de markt is. De Rudra is echter voor velen een nog onbekend stukje kunstaas, en moet het in Nederland wat populariteit betreft afleggen tegen meer gangbare pluggen van onder meer Rapala, Lucky Craft en Megabass. Onbekend maakt onbemind, maar de Rudra is een plug die mijn inziens zeker de moeite waard is. De OSP Rudra kent een drietal basis uitvoeringen; een SP (suspended), F (Floating) en S (sinking) type. Hiernaast is er ook nog een Rudra Spec2 130SF uitvoering, Silent Floating, een stille plug waarbij de kogels zijn gefixeerd in de body.
De meest gangbare is de 130SP. Ik vis nu een aantal jaren met de Rudra 130SP en heb daar ieder seizoen toch een aantal mooie baarzen mee weten te vangen. Als je de Rudra 130SP in je handen hebt, dan is het toch wel een forse plug met zijn 20 gram 130mm. En zeker bij winderige condities is een hengel met power geen overbodige luxe om de plug goed weg te zetten. Zelf gebruik is deze plug vaak icm met mijn Tenryu Rod Bar, een werpkanon die het beste tot zijn recht komt met dit soort pluggen.
De Rudra werpt erg goed, en het weight-shift systeem werkt perfect waardoor ook bij fikse wind tegen de plug goed is weg te zetten. Hiernaast heeft de plug een zeer agressieve actie, je voelt met je hengel tijdens de retrieve de plug fel door het water bewegen. Het is een echte jerkbait, dus heel veel variatie mee te geven door afwisselend jerkend en straight retrieve binnen te vissen. OSP geeft een duikdiepte op tot 6 feet, oftewel zo’n 180cm, maar mijn ervaring is dat de plug net wat ondieper loopt zo rond de 120-150 cm.
Ik heb deze winter ook een Rudra 130SF aangeschaft, de stille floating variant dus, de kogels zijn hier gefixeerd, de plug wordt daardoor stil, wat soms net het verschil kan maken tussen wel of geen aanbeet krijgen. De keerzijde hiervan is dat er dus geen weight-shift systeem in de plug aanwezig is, waardoor deze SF uitvoering wat minder goed/ver zal werpen, maar dat ga ik het komende seizoen eens uitgebreid testen.