zondag 28 augustus 2016

Mooie visserij aan het strand

Zaterdagochtend beloofden de eerste vroege uurtjes rustig te verlopen, niet te veel wind en bovendien een lekkere temperatuur van zo'n 19 graden; met andere woorden prima condities voor een oppervlakte sessie aan het strand. Bij het krieken van de dag vlogen onze pluggen het zeewater in. Het duurde even, maar na een goed half uur was het Charles die beet kreeg en een mooie baars kon landen.


We gebruikten relatief grote oppervlakte pluggen; Super Spook's, Patchinko's, grote Rapala X-Rap Walk's en meer van dergelijke grove pluggen. Maar van grote pluggen schrokken de baarzen niet, integendeel, ook de kleinere baarzen vielen die pluggen met grote felheid aan. De grootste 2 baarzen, van respectievelijk 58 en 56 cm, waren voor Charles, en beiden hebben we tal van veertigers gevangen. 


En dan die misser, tsja, ik stond met een Super Spook te gooien, uit het niets een enorme klap op de plug, kromme hengel, gierende molen slip en een niet te stoppen baars. Ik mocht vorige week een mooie 70+ baars vangen, maar dit exemplaar was duidelijk nog een pak sterker. Maar goed, zoals ik al zei, de baars was niet te sturen of te stoppen, met een enorme run zwom ze richting de stenen, en dan kun je wachten tot het fout gaat, en dat ging het dan ook, even later pats, lijn doormidden.... shit happens.


De baarzen aan de kust zijn overigens over het algemeen een stuk zwaarder dan de baarzen met vergelijkbare lengte dieper in de Oosterschelde, blijkbaar is er een behoorlijk verschil in voedselaanbod. En zwaarder betekent ook sterker, ook de veertigers geven veel sport en zijn prachtig om te vangen.


Het was genieten aan de zee, in het ochtendgloren in je shirtje en korte broek met oppervlakte pluggen de baarzen belagen, en een mooi aantal vangen, wat wil je nog meer. Zoals gebruikelijk zwemmen alle baarzen weer rond.